Welke hoogwerker past bij mijn klus?

Datum: 05-04-2019

Bron: Hoogwerkt

Er zijn heel veel verschillende soorten machines te onderscheiden. Zo heb je onder andere heftrucks, minihijskranen, autohoogwerkers, schaarhoogwerkers, kniktelescoophoogwerker en spinhoogwerkers. Om de juiste machine te selecteren voor je klus, moet je rekening houden met verschillende dingen. Wij nemen je hieronder mee in een aantal stappen, zodat jij altijd de juiste selecteert!

Stap 1: Last/goederen of personen

Hoogwerkt biedt machines die mensen of last op hoogte brengen. Een minihijskraan of heftruck zijn bedoeld om last op hoogte te brengen en hoogwerkers zijn bedoeld om personen op hoogte te brengen. Het is wel toegestaan om je gereedschap in de werkbak van je hoogwerker mee omhoog te nemen, maar hijsen met een hoogwerker is niet toegestaan. Let er bij het selecteren van de juiste machine dus op of je personen of goederen op hoogte wilt brengen.

Stap 2: Recht omhoog of met een knik?

Hoogwerkt biedt een heel assortiment machines, het is vaak kosteneffectiever om het juiste model te selecteren. Elke machine kan recht omhoog, al zijn er machines die enkel verticaal omhoog kunnen (schaarhoogwerkers). Verder bieden kniktelescoophoogwerkers (hoogwerkers met een knik) de mogelijkheid om over objecten heen naar de juiste locatie op hoogte te gaan.

Stap 3: Werkhoogte

De werkhoogte van een hoogwerker wordt vaak aangegeven door 2m bij de platformhoogte op te tellen. Het is verstandig om een marge in te bouwen bij de selectie van de machine. Soms leiden obstakels tot belemmeringen in de plaatsing of bereik van de machine. De maximale werkhoogte van een machine wordt beperkt door eventueel benodigde reikwijdte. Check het werkdiagram van de machine om te bepalen bij welke reikwijdte de maximale werkhoogte is.

Stap 4: Reikwijdte

Minihijskranen en knik- en telescoophoogwerkers kunnen reiken naar een positie op hoogte. Doordat de meest ideale opstelpositie in de praktijk soms niet beschikbaar is, is het verstandig een marge in te bouwen bij het bepalen van de reikwijdte. Houdt verder rekening met eventuele obstakels en toets de knikhoogte van kniktelescoophoogwerkers.

Stap 5: Ondergrond

Afhankelijk van de ondergrond kunnen verschillende machines ingezet worden. Ongeacht of er gebruik wordt gemaakt van rijplaten, zijn bepaalde modellen geschikt voor een onverharde ondergrond en andere niet. Let hier dus op bij het selecteren van de juiste machine.

Stap 6: Binnen- of buitengebruik

Het overgrote assortiment van Hoogwerkt is geschikt voor binnen én buiten gebruik, echter enkele machines zijn uitsluitend geschikt voor binnen gebruik. Let hier dus op bij het selecteren van de juiste machine.

Stap 7: Doorrijhoogte en -breedte

Bij de selectie van de juiste machine is het raadzaam rekening te houden met eventuele beperkingen in doorrijhoogte en -breedte van de toegangsdeuren. Van alle machines is aangegeven wat de breedte en hoogte in ingeklapte positie is (transport afmetingen).

Stap 8: Vloerbelasting

Bij de selectie van de juiste machine is de toegestane vloerbelasting van belang. Van alle Hoogwerkt machines is de vloerbelasting aangegeven bij de specificaties.

Stap 9: Afhalen of bezorgen

Afhalen van machines is beperkt tot machines die (inclusief aanhangwagen) lichter wegen dan het maximale trekgewicht van het trekkende voertuig. Op de Hoogwerkt afhaallocaties vind je machines tot 23 meter werkhoogte. Het afhalen van een hoogwerker voorkomt transportkosten en reduceert de transportuitstoot.

Het gehele Hoogwerkt assortiment kan bezorgd worden, waarbij we de machine bezorgen op iedere willekeurige locatie in Nederland.

Hoogwerkt heeft een hele handige ‘machine selector’ ontwikkeld. Zo vind je in een paar stappen de machine die bij jou past.